Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i slaba kiša.

Temperature vazuha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan Sedlo 8, Sokolac 9, Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Srebrenica 11, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Bugojno, Doboj, Livno, Mostar, Zenica i Zvornik 12, Brčko, Drvar, Jajce, Sarajevo i Široki Brijeg 13, Trebinje 14, Grude 15, Stolac 17, Neum 18 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, lokalno sa slabom kišom. Nove padavine se očekuju u poslijepodnevnim i večernjim satima. Intenzivnije kiša, uglavnom u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne.

Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 17 i 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nestabilno i tmurno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, uslovljava lošiju biometeorološku prognozu za veći dio zemlje.

Tegobe kod hroničnih bolesnika djelimično će se pojačati zbog većeg sadržaja vlage u vazduhu.

Poželjno je suzdržati se od pretjeranih aktivnosti.

Opšta slika će biti nešto ljepša u Bosni, pretežno zbog stabilnijeg vremena.

U Hercegovini će, povremeno jači jugo, dodatno praviti probleme osjetljivim osobama.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

Na većini puteva u BiH jutros se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja.

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25 Novembar i Grab, na dionici autoputa A-1 Lepenica – Tarčin, za saobraćaj su zatvorene desne tunelske cijevi. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj je preusmjeren na lijevu kolovoznu traku u dvosmjerni režim saobraćanja.

U toku su radovi na vijaduktu Bojnik na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja ovog mjeseca saobraća usporeno, jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova, putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-5 ulaz u Ključ, M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-4 Teslić-Karuše i na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)