Sjevernoirska policija uhapsila ženu u istrazi ubistva novinarke Lyre McKee

Policijska služba Sjeverne Irske saopštila je u utorak da je uhapsila ženu na osnovu Protivterorističkog akta u vezi s ubistvom novinarke Lyre McKee.

Hapšenje 57. godišnje žene na osnovu Akta dolazi u vrijeme dok je odmetnuta grupa Irske Republikanske Armije priznala da je neko od njenih “dobrovoljaca” ubio novinarku McKee, koja je pogođena iz vatrenog oružja dok je izvještavala o nemirima u Londonderryju.

U današnjem saopštenju, “Nove IRA-e” u Irish Newsu upućuje se “potpuno i iskreno” izvinjenje porodici i prijateljima McKee (29).

Vlasti vjeruju da je jedna osoba povukla okidač tokom haotičnih nemira koji su izbili u četvrtak naveče, ali da je imala podršku svoje organizacije.

Korištenje vatrenog oružja s očiglednom namjerom da se upotrebi protiv policije opasan je presedan u sporadičnom nasilju koje još potresa Sjevernu Irsku i 21 godinu nakon Sporazuma na Veliki petak. Grupa Nova IRA odbacuje mirovni sporazum.

Nemiri slijede model dobro poznat onima koji su prošli kroz najteže gopdina nasilja u Sjevernoj Irskoj – policija je stigla u kvart Lonfdonderryja Creggan u potrazi za oružjem i disidentima. Oni su napadnuti zapaljivim bombama i predmetima bačenim u njihovom pravcu prije nego što se pojavila osoba s crnom maskom, ispaljujući hice i bježeći.

Nijedan policajac nije pogođen metkom, ali je McKee – koja je pokušala da snimi nemire na svom mobitelu – pogođena. Novinarka je hitno prebačena u obližnju bolnicu u automobilu, ali je podlegla, prenosi Associated Press.

(Fena)