UIO BiH: Oduzeta veća količina akciznih proizvoda

Službenici Uprave za indirektno oporezivanjem u saradnji sa MUP-om KS i MUP-om BPK, u nekoliko odvojenih akcija na području koje pokriva Regionalni centar Sarajevo oduzeli su veću količinu akciznih proizvoda, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevom u saradnji sa policijskim službenicima MUP KS, PS Hadžići, na putnoj komunikaciji Sarajevo–Konjic izvršili su zaustavljanje i kontrolu kombi vozila pravnog lica iz Trebinja i u njemu pronašli 1.560 kilograma duhana u listu, za koji vozač nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu/nabavci. Obzirom da duhan u listu nije akcizni proizvod, kontaktirani su službenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kojima je predmet ustupljen na nadležno postupanje.

Takođe, u saradnji sa policijskim službenicima MUP KS, PS Hadžići, na području opštine Hadžići izvršili su zaustavljanje i kontrolu dva putnička motorna vozila, u kojima je pronađeno 10.240 paklica raznih cigareta, koje nisu obilježene akciznim markicama UIO BiH. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 46.000 KM.

Na osnovu prikupljenih operativnih informacija, ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo i MUP-a BPK, PS Goražde, na putnoj komunikaciji Foča-Goražde oduzeli su od dva fizička lica 172 kilograma rezanog duhana, koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO BiH. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 25.800 KM.

Protiv počinioca biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovšu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)