Kina uhapsila bivšeg direktora Interpola pod sumnjom da je primao mito

Kina je zvanično uhapsila bivšeg čelnika Interpola Meng Hongweija pod sumnjom da je primao mito, objavili su tužioci u srijedu, dok se on suočava s potencijalnim optužbama za korupciju.

To je značajna degradacija za Menga – koji je, takođe, bio kineski ministar javne bezbjednosti – koji je nestao u septembru prošle godine tokom putovanja iz Francuske, u kojoj je sjedište Interpola, u Kinu, i kasnije je optužen za primanje mita.

“Tužioci su odlučili da uhapse Meng Hongweija pod sumnjom da je primao mito”, navodi Vrhovno narodno tužilaštvo u kratkom saopštenju.

Tužilaštvo dodaje da je slučaj “dodatno procesuiran”, nagovještavajući da bi on uskoro mogao biti optužen.

Meng je protjeran iz Komunističke partije i s ostalih zvaničnih pozicija, dok ministarstvo javne bezbjednosti nastoji da se distancira od njega.

Ministarstvo je saopštilo u prošlom mjesecu da Mengov “otrovni uticaj” mora da se “rigorozno eliminišr” i da je istraga i ostalih partijskih kadrova povezana s Mengovim slučajem.

Meng je dio rastuće grupe kadrova Komunističke partije pogođene antikorupcijskom kampanjom predsjednika Xi Jingpinga, za koju kritičari tvrde da je opravdanje za eliminisanje političkih protivnika.

Više od milion zvaničnika je kažnjeno do sada tokom Xijevog šestogodišnjeg mandata, prenosi AFP.

(Fena)