Ambsadorka imagea

Pjevačica Madona (60) se angažovala kao ambasadorka imagea.

Na predstojećoj Evroviziji (Eurovision Song Contest), koja će se sredinom maja održati u Tel Avivu, nastupiće kao gost. Ona bi trebala pomoći „da se u svijetu promoviše pozitivna slika Izraela“, barem tako je objasnio izraelsko-kanadski milijarder Sylvan Adams, nakon što je bilo poznato da će on preuzeti troškove nastupa Madone (oko milion eura) i njenog sastava, uključujući i plesače u backgroundu.

Sa nastupom uživo. Madona se postavila ispred umjetnika, kao što su Roger Waters, frontman Pink Floyda, pjevač Peter Gabriel i dizajnerka Viviene Westwood. U britanskom Guardianu oni su izričito zahtjevali da Izrael ne smije biti mjesto održavanja Evrovizije, jer sa njegovom politikom ljudskih prava povrjeđuje palestinski narod.

Madona je i ranije pokazivala blizinu sa Izraelom. Na pozornici se pokazivala sa izraelskom zastavom, a na startu njene turneje 2012. godine u Tel Avivu zahtijevala je od njenih fanova: „Svejedno koliko procenata zemlje se vrati, ako se svaki čovjek ne tretira sa respektom i pažnjom, shodno njegovom dostojanstvu, sve do tada neće biti mira. Počnite danas s tim, vi ste budućnost“.

Angažman sa Evrovizijom ima za Madonu jedna sporedni, ali poslovni efekat: Za premijeru nove pjesme, sa njenog najnovijeg albuma, može računati sa najmanje 180 miliona gledalaca putem televizijskih ekrana. Sve je samo biznis.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda)