Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je Bosni sunčano uz malo do umjereno oblačno. U Hercegovini je sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Sokolac 8, Drvar i Zenica 11, Ivan Sedlo, Livno i Široki Brijeg 13, Jajce, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Stolac, Trebinje, Tuzla i Zvornik 14, Brčko i Grude 15, Bugojno 16, Bihać i Neum 18, Gradačac 19 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malo do umjereno oblačno. Od sredine dana prema večernjim satima u sjevernim i istočnim područjima Bosne lokalno je moguć jači razvoj oblačnosti, koji bi uslovio pljusak.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Prije podne će biti ugodnije, dok su u poslijepodnevnim satima, usljed visokih temperatura, južnog strujanja i sparnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti, dekoncentracije, u noći problemi sa snom.

Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima u najtoplijem dijelu dana.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25. Novembar i Grab, na autoputu A-1, za saobraćaj su zatvorene lijeve tunelske cijevi, smjer Tarčin-Lepenica. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj je preusmjeren na desnu kolovoznu u dvosmjerni režim saobraćnja.

U toku su radovi na vijaduktu Bojnik na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja ovog mjeseca saobraća usporeno, jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog radova na sanaciji potpornog zida na magistralnom putu M-5 Busovača-Kiseljak, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-5 ulaz u Ključ, M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-4 Teslić-Karuše i na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)