U Beogradu preminuo novinar Dejan Anastasijević

Novinar Dejan Anastasijević, urednik BBC-a na srpskom jeziku, preminuo je u srijedu naveče u Beogradu poslije duge i teške bolesti, objavio je na svom Twitteru BBC news na srpskom jeziku.

Anastasijević je rođen u Beogradu 1962. godine, bio je dugogodišnji novinar beogradskog sedmičnjaka Vreme i američkog magazina TIME, te dopisnik Tanjuga iz Bruxellesa, a mjesto urednika u BBC-ju na srpskom jeziku njegov je posljednji novinarski angažman.

Izvještavao je s ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu, pa se samim tim “kvalificirao” da ga bivši ministar informisanja Aleksandar Vučić u “vladi narodnog jedinstva” prozove u Skupštini Srbije, uz opasku da se “takvi neće tolerisati”, prenose list Danas i agencija FoNet.

U aprilu 1999. godine, Dejan je bio prisiljen s porodicompobjeći u Beč, jer su mu prijetili i život mu je bio u opasnosti.

U Beograd se vratio u avgustuz 2002. godine, “na vrijeme da pokriva odlazak Slobodana Miloševića u Tribunal za ratne zločine u Den Haagu (ICTY)”, podsjeća list Danas. U oktobru  2002. godine, Dejan Anastasijević bio je prvi srpski novinar koji je svjedočio protiv Miloševića.

U aprilu 2007. godine preživio je pokušaj atentata, kada mu je pokraj prozora njegovog stana eksplodirala jedna od dvije postavljene bombe.

Anastasijević je tada ocijenio da “u posljednje vrijeme svojim tekstovima nije direktno išao na neku ličnost”, već da je bio meta zbog svojih stavova i cjelokupnog rada. “Ovo je napad na profesiju i sve ljude koji slično misle”, ocijenio je tada Anastasijević.

Njegov je utisak, kako je rekao, bio da policija “nije ovo shvatila kao rutinsku stvar, već je cjelokupnim ponašanjem pokazala da ovo doživljava kao slučaj od najvišeg prioriteta”.

Nekoliko godina poslije pokušaja atentata, 2010. godine, za list “Blic” je izjavio da je, nakon njegovih tekstove o ratnim zločinima i činjenice da je bio svjedok pred Tribunalom u Den Haagu, sumnjao da su iza napada na njega stajali Vojislav Šešelj i Jovica Stanišić.

I 2018. godine osvrnuo se na taj pokušaj ubistva: “Bio sam bijesan danima, možda i duže od toga. A sad nisam bijesan, ali jesam ljut i razočaran u svoju državu, zato što za 10 godina i tri vlade koje su prošle, tri vlasti, taj slučaj nije riješen”.

I tada je tvrdio kako nema dilemu da je to bio pokušaj ubistva, a ne zastrašivanje, jer su mu, kako je tvrdio, tako rekli policijski tehničari koji su obavili uviđaj.

“Churchill je svojevremeno rekao da je novinarstvo najbolji posao na svijetu, ako ga čovjek napusti na vrijeme. U mom slučaju ja, očigledno, nisam iskoristio tu priliku i, na kraju krajeva, to je jedino što znam da koliko-toliko dobro raditi”, govorio je Anastastijević.

“U svim drugim stvarima u kojima sam se okušao, a okušao sam se u mnogim poslovima u mladosti, svuda je ispadala neka katastrofa. Ovo mi nekako ide i sad nemam izbora”, ispričao je prošle godine Anastasijević, koji je kao novinar pokrivao sve konflikte s područja bivše Jugoslavije.

Njegovi izvještaji iz 1998. godine o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu doveli su ga do kriminalne optužbe Miloševićevog režima za “širenje dezinformacija i pomaganje teroristima”.

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji “Out of Time” (IWPR, London, 2000.), a za analitički i hrabar pristup novinarstvu dobio je više novinarskih nagrada, uključujući nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije, “Dušan Bogavac” i “Staša Marinković”, te nagradu nizozemskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja, prenosi Hina.

(Fena)