SDP odbacio optužbe HDZ-a BiH da opstruira rad Skupštine HNK-a

Klub SDP-a BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona odbacio je u petak optužbe Kluba Hrvata u kantonalnoj skupštini za opstrukciju rada te skupštine, poručivši kako nema opravdanja zbog koga SDA i HDZ BiH još nisu formirali vlast u tom kantonu.

“Nas optužuju za neformiranje Kluba Srba i upražnjenu poziciju podpredsjedavajućeg Skupštine iz reda srpskoga naroda, a očito je kako je ta briga paravan”, kazala je poslanica SDP-a u Skupštini HNK-a Vesna Saradžić.

Naime, Klub Hrvata u Skupštini HNK-a negodovao je ranije zbog, kako tvrde, svjesnog blokiranja rada Skupštine od strane poslanice SDP-a Vesne Saradžić i budućeg predsjedavajućeg Šerifa Špage (SDA). Saradžićeva je optužena za opstrukcije pri konstituisanju Kluba Srba, a Špago za odbijanje saglasnosti za sazivanje sjednica koje je dopisima inicirao Kluba Hrvata.

Prema nekim informacijama, na upražnjeno mjesto podpredsjedavajućeg Skupštine pretenduju Saradžić (SDP) i Zora Dujmović (HDZ BiH).

Poslanik Saradžić smatra kako je stvarni cilj HDZ-a BiH ovladati mehanizmom koji pozicija podpredsjedavajućeg Skupštine omogućava.

“Izborom poslanice HDZ-a BiH Zore Dujmović ta bi stranaka u rukovodstvu Skupštine imala dva člana i apsolutnu dominaciju u rukovođenju Skupštinom, što bi bilo pogubno za normalno funkcionisanje vlasti u ovom kantonu. U svakom trenutku mogli bi proglasiti neki zakon ili akt od vitalnog interesa, što je kraj nekog demokratskog rukovođenja rada Skupštine”, zaključila je Saradžić.

Po njenom mišljenju, tada bi i pozicija predsjedavajućeg Skupštine bila ugrožena.

“Očekujemo da HDZ BiH odustane od suludoga plana koji ne može objasniti u javnosti kada je u pitanju konstituisanje rukovodstva Skupštine”, poručio je poslanik SDP-a u Skupštini HNK-a Aner Žuljević.

Ocijenio je kako je indikativno da se HDZ BiH sa svojim koalicionim partnerom nije vidio od 19. marta, te još jednom ponovio kako ne postoji opravdavanje zbog koga SDA i HDZ BiH još uvijek nisu formirali vlast.

(Fena)