Šestorici iz afere Uljanik produžen istražni zatvor za 60 dana

Sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odredila je u četvrtak popodne dalje, dvomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru za šestoricu okrivljenika u aferi Uljanik.

Sutkinja Zorc donijela je odluku bez prisustva branilacaokrivljenika i okrivljenika koji su napustili sudnicu  nezadovoljni što je sutkinja najavila odlučivanje o produženju istražnog zatvora, a da nije zaustavila sve aktivnosti u tom postupku, što su oni tražili u zahtjevu za njenim izuzećem. Branioci su otišli iz sudnice, a okrivljenici su se vratili u zatvor, te je sutkinja potom odlučila o produženju istražnog zatvora.

Kako Hina neslužbeno doznaje iz državnog tužilaštva, budući da je prošao rok od osam dana u kome je sutkinja istrage trebala odlučiti o žalbama branilaca na rješenje o pokretanju istrage, a to nije učinila, ŽDO u Rijeci može početi sa svim dokaznim radnjama, uključujući ispitivanje svjedoka, kojih je zasad 47.

Advokati šestorice okrivljenika su zatražili izuzeće sutkinje istrage Ksenije Zorc zbog toga što je, kako su naveli, juče imala napisano rješenje o određivanju pritvora prije davanja iskaza branilaca i okrivljenih, jer nije hitno sazvala ponovljeno ročište i nije donijela odluku o pravosnažnosti istrage. Branioci su stoga zatražili i izuzeće predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka MIškulina i njegove zamjenice Filke Pejković, jer ih smatraju odgovornima za uredno djelovanje suda.

Bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i  Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc juče su, odlukom sutkinje istrage Ksenije Zorc, zadržani u istražnom zatvoru. Njima je 28. marta određeno 30. dnevno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog sprečavanja uticaja na svjedoke, a prije desetak dana je ukinuto rješenje o pritvoru.  Vraćeno je na ponovno odlučivanje nakon žalbe advokata okrivljenika kako bi se ponovno razmotrile odlučne činjenice – osnovana sumnja na počinjenje i razlozi za određivanje pritvora zbog uticaja na svjedoke, bilo je tada pojašnjeno na riječkom Županijskom sudu. 

Danas se moralo odlučivati o produženju istražnog zatvora, jer je u petak istjicao rok od 30 dana.

Uz  šestoricu, osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za krivična djela zloupotrebe u privrednom poslovanju i subvencijsku prevaru u firmama Uljanik i 3. maj, kojima je tim firmama i državnom budžeti nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna. Sumnja se da su krivična djela počinjena na području Rijeke i Pule od januara 2010. do sredine oktobra 2017. godine, prenosi Hina.

(Fena)