Umjereno oblačno, kiša popodne

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 7 stepeni, Bugojno 10, Grude, Jajce i Zenica 11, Ivan Sedlo, Livno, Prijedor, Široki Brijeg i Srebrenica 12, Banja Luka, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 13, Stolac 14, Bijeljina, Doboj, Mostar i Trebinje 15, Brčko 16, Bihać 19, Gradačac i Neum 20 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Od poslijepodnevnih sati jače naoblačenje sa zapada, će u noći na subotu usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 24 i 30, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Tokom prijepodneva ugodnije, u drugom dijelu dana će se, pod uticajem nadolazeće promjene vremena, kod osjetljivih osoba pojačati tegobe vezane uz njihove bolesti.

Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, malaksalosti, nervoze.

Poželjno je priklano se obući i ne izlagati se jačim naporima u toplijem dijelu dana.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Vremenski uslovii ovoga jutra su povoljni, a promet vozila umjeren. Saobraća se po pretežno suhom kolovozu, uz dobru vidljivost.

Završeni su radovi na redovnom servisiranju tunela na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica i normalizovano je saobraćanje.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija, dok teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase koriste put Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, na ovoj dionici moguća su duža zadržavanja.

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmjenjen režim saobraćaja izdvajamo magistralni put M-5 na području Ključa i Jajca, kao i magistralne puteve: M-5 Busovača-Kiseljak, M-17 Tarčin-Konjic, M-18 Semizovac-Vogošća, M-14 Bosanska Krupa-Srbljani, M-18 Kladanj-Podpaklenik i M-4 Teslić-Karuše.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)