Oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Krajini i na zapadu Bosne vedro, a u ostaku zemlje pretežno oblačno vrijeme sa. Kiša pada ponegdje na jugoistoku Hercegovine, sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Ivan Sedlo 10, Sokolac 11, Livno 12, Bugojno, Jajce, Prijedor, Zvornik 13, Banja Luka, Bihać, Doboj, Gradačac, Grude, Sanski Most, Sarajevo, Široki Brijeg, Tuzla 14, Brčko, Srebrenica, Trebinje 15,Bijeljina, Mostar, Neum 16 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prema kraju dana padavine slabe i prestaju.

Vjetar u Hercegovini i na zapadu Bosne umjeren zapadni i jugozapadni, a u ostalim područjima slab promjenljivog smjer.

Dnevne temperature vazduha od 14 do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Mada će uticaj južine oslabiti, opšta slika će biti relativno nepovoljna, usljed nestabilnih vremenskih prilika.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, razdražljivosti i nesanice.

Hronični bolesnici, posebno astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima, tokom jutarnjih sati trebaju biti oprezniji, jer će se osjećaj hladnoće djelimično pojačati zbog nižih temperatura i povećanog sadržaja vlage u vazduhu.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Kolovoz je jutros mokar ili vlažan, u južnim krajevima saobraća po pretežno suhom kolovozu. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama, kao i na planinskim prevojima. Na svim dionicama pozivamo na opreznu vožnju i poštivanje saobraćajnih propisa.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija, dok teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase koriste put Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, na ovoj dionici moguća su duža zadržavanja.

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmjenjen režim saobraćaja izdvajamo autoput A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo-sjever (vijadukt Bojnik), zatim magistralni put M-5 na području Ključa i Jajca, kao i magistralne puteve: M-5 Busovača-Kiseljak, M-17 Tarčin-Konjic, M-18 Semizovac-Vogošća, M-14 Bosanska Krupa-Srbljani, M-18 Kladanj-Podpaklenik i M-4 Teslić-Karuše.

Na  graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)