Završena „Mostarska liska 2019“: Najbolja predstava „Zašto je poludeo gospodin R?“, najbolji glumci Tatjana Šojić i Boris Isaković

Svečanom ceremonijom dodjele nagrada najboljima, a zatim koncertom Damira Imamovića, večeras je zatvoren 16. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2019“. Ovogodišnji festival je trajao od 19. do 26. aprila. U 25 programa ,od kojih je satkan ovogodišnji festival, posjetioci su imali priliku pogledati neka od regionalno najzanimljivijih pozorišnih izdanja; zatim koncerte, radionice, izložbe i druge sadržaje.

Kao i prethodnih godina, nagrade na festivalu dodjelio je Stručni žiri, Žiri medija i Žiri publike.

Odluke stručnog žirija

Stručni žiri ove godine radio je u sljedećem sastavu: glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Senad Bašić koji je predsjedavao Žirijem, zatim nagrađivani bh. reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica, te glumac i reditelj Ateljea 212 Erol Kadić.

Stručni žiri je jednoglasno dodijelio sljedeće nagrade:

Velika liska, Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljena je predstavi „Zašto je poludeo gospodin R?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića.  Predstava nastala u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd. Za komediju koja je nastala na gotovo tragičkom prosedeu, koja u jedinstvu izvrsne režije i maestralne glumačke igre proizvodi tetatarski doživljaj za pamćenje.

Velika liska/plaketa Ahmet Obradović, nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Bobi Jelčiću za režiju komada “Zašto je poludeo gospodin R?” Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera. Predstava nastala u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd. Za precizan, decentan rediteljski potupak, koji stilski dosljedno, u pažljivo vođenom tempo-ritmu, sve elemente scenskog izražavanja stavlja u funkciju umjetničke ideje, pri tome ne oduzimajući prostor za raskošne glumčke kreacije.

Velika liska za najbolju glumicu Festivala dodijeljena je Tatjani Šojić. Do kraja posvećena glumi, nije ostvarila samo izuzetnu ulogu, nego svojim glumačklim umjećem i energijom čini pokretački i kohezioni faktor cijelog ansambla u predstavi „Ime“ Matthieu Delaporte & Alexandre de La Patellière, u režiji Admira Glamočaka. Predstava nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

Velika liska za najboljeg glumca Festivala dodijeljena je Borisu Isakoviću za briljantnu ulogu gospodina R u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića. Neočekivano duhovitim pristupom, misaono-emotivnim bogatstvom glumačke igre Boris Isaković rješava i ono što se čini nemogućim.

Specijalna nagrada – Velika liska dodijeljena je predstavi „Naši dani“ Narodnog pozorišta Republike Srpske. Autor teksta je Željko Stjepanović, a režiju potpisuje Jug Radivojević. Za izuzetno posvećenu i usmjerenu ansambl igru koja nas dinamikom haosa i nepravde u kojoj živimo teatarskim sredstvima snažno upozorava da je vrijeme za buđenje

Žiri medija

Veliku lisku – nagradu za najbolju predstavu Žiri medija je jednoglasnom odlukom dodijelio predstavi „Zašto je poludeo gospodin R?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića, zbog umjetnički neobične, teatarski snažne i uzbudljive priče, realizovane rediteljskom maštovitošću, talentom i kreativnošću i sjajnom glumačkom igrom. Predstava nastala u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd. Žiri medija ove godine je radio u sastavu: Meliha Smajkić, novinarka Dnevnog avaza, koja je ujedno i predsjednica žirija, zatim Cvita Kusić, novinarka/urednica Federalne novinske agencije FENA i Rosanda Zovko, novinarka u Redakciji za kulturu Federalne televizije.

Kao i prethodnih godina, medijski pokrovitelj Dnevni avaz, uručio je posebnu nagradu „Avazov zmaj“ predstavi „Ime“ Matthieu Delaporte & Alexandre de La Patellière, u režiji Admira Glamočaka,  koja je prema izboru redakcije Dnevnog avaza ocijenjena kao najbolja predstava ovogodišnjeg Festivala.

Žiri publike

U skladu sa propozicijama Festivala, publika čijem sudu pridajemo naročitu pažnju, imala je  priliku odlučiti koja je to najbolja predstava po njihovom izboru. Glasanjem na poleđini karata svako veče, najbolja predstava po odluci publike, je predstava „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića, sa prosječnom ocjenom 9,64. Predstava nastala u produkciji Oxygen Production Sarajevo.

Ove godine Žiri publike čine: Seada Kuštrić, direktorica IV Osnovne škole Mostar, predsjednica, te članice: Nada Dalipagić, advokat i Edna Voloder iz Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar.

16. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” ove se godine se održavao pod sloganom “Drugačiji život je moguć“.

 Sponzori ovogodišnjeg Festivala „Mostarska liska“ su kompanija BH Telecom, UniCredit Banka, Vinarija Carski Vinogradi Mostar, Senzacija, Poliklinika Jurišić i Staropramen pivo.

(NovaSloboda.ba)