Oblačno s pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Bugojno i Sokolac 4, Ivan Sedlo i Livno 5, Jajce i Sanski Most 6, Banja Luka, Bihać, Prijedor, Sarajevo i Tuzla 7, Srebrenica 8, Doboj, Grude i Trebinje 9, Bijeljina, Mostar, Široki Brijeg i Zvornik 10, Gradačac 11, Brčko 12, Neum 13 st stepeni.

Danas se u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini prije podne pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana.

Vjetar u Bosni slab do umjeren uglavnom sjeveroistočni, a u Hercegovini umjeren jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 15 do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz kišu i osvježenje usljed nižih temperature, većina populacije će se osjećati ugodnije.

Pri tome su, kod osjetljivih osoba, pretežno hroničnih bolesnika, moguće povremeno izraženije tegobe vezane uz njihove bolesti i reakcije na promjenu u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih bolova, malaksalosti i slično.

 Poželjno je umanjiti aktivnosti i posvetiti nešto više pažnje oblačenju tokom jutra.

—–

BIHAMK

Vlažan kolovoz, magla smanjuje vidljivost

Kolovoz je jutros mjestimično vlažan, a vidljivost zbog magle smanjena na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Sve učesnike u saobraćaju pozivamo na oprez i poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog vjerskog praznika pravoslavnog Vaskrsa, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH.

U toku su radovi na vijaduktu Bojnik na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja ovog mjeseca saobraća usporeno, jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-5 ulaz u Ključ, M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-4 Teslić-Karuše i na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)