Različite poruke Vučića i Thacija uoči summita u Berlinu

Beograd i Priština nisu ni korak bliže rješenju višemjesečnog zastoja u dijalogu o normalizaciji odnosa i uoči berlinskog summita 29. travnja, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaci opet šalju različite poruke.

Vućić je ocijenio da na skupu u Berlinu pozicija Srbije “nije nimalo laka i jednostavna”, a Thaci očekuje da će njemačka kancelarka Angela Merkel uvjeriti predsjednika Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

Thaci je prištinskim medijima rekao da očekuje da će Merkel pozvati pet država članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, te Bosnu i Hercegovinu, da prihvate nezavisnost, uvjeren kako postoji “dobra šansa da se to dogodi”.

“Istovremeno, nećemo ni pod kojim uslovima prihvatiti da Kosovu neko predloži neki tip duplog suvereniteta ili bilo kakav njemačko-njemački model, Republiku Srpsku ili bilo kakvu autonomiju”, prenose beogradski mediji Thacijevu poruku iz intervjua za RTV 21.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je uoči summita u Berlinu rekao da na tom skupu “ne postoji niko ko nije priznao Kosovo, osim BiH”.

“Mi ćemo tamo biti jedini koji će se suprotstavljati toj ideji i da se na drugačiji način bore za budućnost, promatrajući je iz drugačijeg ugla. Naša pozicija nije nimalo laka i jednostavna”, rekao je Vučić novinarima u Kini, gdje učestvuje na međunarodnom forumu “Pojas i put”.

Vučić je ocijenio da su “Merkel i Macron veliki i ozbiljni ljudi”, koje izuzetno cijeni i vjeruje da će pronaći izbalansiran pristup kako da se problemi između Beograda i Prištine u budućnosti riješe, prenosi RTS iz Pekinga.

Od predstojećeg sastanka u Berlinu 29. aprila, na koji su čelnici EU pozvali političke vođe balkanskih zemalja, očekuje se pozitivan pomak prema nastavku dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Hina.

Poziv na skup u Berlinu uputile su Njemačka i Francuska, a uz predstavnike zapadnog Balkana najavljeno je i učešće predstavnika Europske komisije. Centralna tema trebala bi biti dijalog između Beograda i Prištine, koji je u blokadi već nekoliko mjeseci.

(Fena)