Uhapšeno troje zaposlenih Raiffeisen banke u Metkoviću

Kriminalistička istraga o nestalom novcu iz metkovićkee poslovnice Raiffeisen banke rezultirala je hapšenjem troje zaposlenih banke u subotu u Metkoviću, Opuzenu i Pločama, a sumnjiči ih se za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te falsifikovanja službene ili poslovne isprave kojima su pribavili imovinsku korist veću od 5 miliona kuna, izvijestila je u nedelju dubrovačko-neretvanska policijska uprava.

Policija 44. godišnjakinju i 38. godišnjakinju i 57. godišnjaka sumnjiči da su, zloupotrebljavajući ovlaštenja svojih radnih mjesta, raspolagali novčanim sredstvima ne poštujući pri tom propisane interne bankovne procedure raspolaganja gotovim novcem i njegovom pohranom u trezor banke, prenosi Hina.

“Utvrđeno je da su sačinjavali falsifikovane naloge za uplatu novčanih kunskih i deviznih sredstava na svoje tekuće i žiro račune, kao i članova svojih porodica. Tako uplaćen novac su, korištenjem svojih ovlaštenja, najvećim dijelom podizali u gotovini i zadržavali za sebe. Sumnja se da su time od početka 2016. godine do 9. aprila ove godine za sebe pribavili imovinsku korist od preko 5 miliona kuna, za koji iznos je oštećena banka za koju su radili”, ističu iz policije.

S obzirom na težinu i složenost kriminalnih radnji koje su počinili osumnjičeni, iz policije ističu da nastavljaju kriminalističku istragu. 

(Fena)