Sanchez nakon izborne pobjede: Dva uslova za formiranje koalicione vlade

Lider španskih socijalista, Pedro Sanchez, izjavio je, poslije pobjede svoje stranke na parlamentarnim izborima, da su njegovi jedini uslovi za formiranje koalicione vlade poštovanje ustava i uspostavljanje socijalne pravde.

Sanchez je pristalicama rekao da neće postavljati “sigurnosni kordon” u razgovorima o formiranju vlade, što je uobičajeni izraz korišten u kampanji da bi se pokazalo da jedna stranka odbija da postigne dogovor sa drugom.

Prethodno je, nakon što su prebrojani skoro svi glasovi parlamentarnih izbora, glasnogovornica španske vlade Izabel Kela proglasila je pobjedu socijalista, predvođenih premijerom Pedrom Sanchezom.

Prema njenim riječima, Sanchezova partija osvojila je skoro sedam miliona glasova, što znači da će imati 123 mjesta u donjem domu parlamenta, prenosi AP.

Socijalisti vode sa 123 mjesta u parlamentu od 350 mjesta, dok krajnje desničarski Unidas Podemos ima 42 mjesta, prenosi Reuters.

To znači da ako te dvije partije udruže snage, nedostajaće im 11 mjesta za formiranje većine u parlamentu.

Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970.ih, krajnje desničarska partija Vox, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji, ući će u parlament, pokazuju rezultati. Prema rezultatima, ta partija dobit će 24 mjesta u parlamentu, dok će desničarska konzervativna Narodna partija (PP) imati 65, a partija desnog centra Ciudadanos57 mjesta u parlamentu.

Riječ  je o trećim parlamentarni izborima u Španiji u protekle četiri godine. Prethodna dva puta dominaciju su imale dvije najveće stranke – Socijalistička i Narodna partija.

(Fena)