U Narodnom pozorištu “Ramazanski koncert” Sarajevske filharmonije

Sarajevska filharmonija upriličiće u utorak svečani “Ramazanski koncert” u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Na programu će, osim Mozartove uvertire Otmica iz Saraja i Polovjecki plesova Aleksandra Borodina, premijerno biti izveden Koncert za violinu i orkestar u D-duru turskog kompozitora Oğuzhana Balcıja, koji će i predvoditi orkestar.

Kao solista nastupiće turski violinista Cihat Aşkın, koga sarajevska publika pamti po izvođenju “Četiri godišnja doba” 2014. godine.

Cihat Aşkin nastupa solistički sa mnogim velikim orkestrima. Gostovao je širom države i inostranstvu i dobitnik brojnih nagrada. Osnivač je i direktor Kamernog orkestra u Istanbulu, kao i obrazovnog projekta pod nazivom CAKA „Cihat Aşkin i njegovi mladi prijatelji”, koji radi na obrazovanju mladih i učenju violine u svim dijelovima Turske. Profesor je na Državnom muzičkom konzervatoriju u Istanbulu.

Na koncertima nastupa s violinom Jean Baptiste Vuillaume (1846.) i Joseph Gagliano (1796.), navode iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dodaju da su ulaznice, za koncert 30. aprila, u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u redovnim radnim terminima.

(Fena)