Vučić nezadovoljan izborom učesnika sastanka u Berlinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju naveče da će na predstojećem sastanku u Berlinu najviše riječi biti o odnosima Beograda i Prištine i ocijenio kako na to ukazuju neki “čudni momenti” i izbor učesnika koje su pozvali organizatori sastanka, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Vučić je, komentarišući format summita i izbor učesnika, predvidio da će Srbija na skupu u Berlinu jedina govoriti protiv nezavisnosti Kosova.

On je, za komercijalnu TV Pink, istakao da su pozvani slovenski premijer Marjan Šarec i premijer Hrvatske Andrej Plenković i upitao, “a zašto ne (premijerka Rumunije) Viorica Dancila, ili (premijer Mađarske Viktor) Orban ili (premijer Bugarske Bojko) Borisov”.

“Nama bi više odgovaralo da idu Rumuni i Bugari ili Mađari, oni bi imali drugačiji stajav o Kosovu, nego što imaju Slovenija i Hrvatska”, ocijenio je Vučić, rekavši kako su ti susjedi Srbiji danas “mnogo bliži nego neki drugi”.

Sa Slovenijom imamo dobre odnose, a vjerujem da ćemo u budućnosti moći graditi bolje odnose s Hrvatskom “nego što smo ih imali u vrijeme pogreški koje je radio (bivši premijer RH Zoran) Milanović”, rekao je Vučić.

Vučić je zamjerio i što su za sastanak u Berlinu pozvali predsjednika Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, “a ne (predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada) Dodika”, naglašavajući da Dodik ima legitimet, jer je osvojio najviše glasova od svih kandidata u BiH.

“S tim izborom, jasno je da će naša delegacija biti jedina koja će govoriti protiv nezavisnosti Kosova, ali je naše da se borimo za našu zemlju”, rekao je Vučić.

On je najavio da će na sastanku tema biti i budućnost evrointegracija, ocijenivši kako je u zapadnoevropskim zemljama došlo do “zamora proširenjem”, ali se nada da će biti i pozitivnih signala.

Poziv na skup u Berlinu uputile su Njemačka i Francuska, a uz predstavnike zapadnog Balkana najavljeno je i učešćee predstavnika Evropske komisije. centralna tema trebao bi biti dijalog između Beograda i Prištine, koji je u blokadi već nekoliko mjeseci.

Uoči summita u Berlinu, njemački Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) oštro je pisao o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodeći kako on govori da svoju zemlju vodi u Evropsku uniju, dok istovremeno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku da huškaju protiv Evrope, te da zato takvoj Srbiji nije mjesto u Uniji.

Beogradski mediji, prenoseći pisanje FAZ-a, navode da će njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedeljak u Berlinu primiti političke vođe šest zemalja Zapadnog Balkana, koje sve žele u EU, ali da nijedna nije stvarno pripremljena za članstvo.

Navodeći kako primjer Rumunijke i Bugarske pokazuje što se može dogoditi ako EU u članstvo primi zemlje koje za to nisu dovoljno zrele, FAZ konstatuje da su zemlje regije zaslužile podršku, ali “da bi dalje približavanje Uniji u ovom trenutku poslalo pogrešan signal”.

Njemački dnevnik pravi poređenje sa Sjevernom Makedonije, uz ocjenu da je hrabrim koracima i reformama zaslužila početak pristupnih pregovora, dok cijela regija pruža “otužnu sliku”, prenosi Hina.

To, kako naglašava FAZ, posebno važi za Srbiju koja, uprkos relativno dobroj ekonomskoj situaciji, “u ovom trenutku nije pogodan kandidat za članstvo, pa ni za dalje približavanje” Uniji.

Beogradski mediji izdvajaju i ocjenu njemačkog FAZ-a da građani Srbije u anketama pokazuju najniži stepen naklonosti prema EU-u koja je ikada izmjerena u nekoj zemlji koja želi članstvo u EU-u.

Predsjednik Vučić to objašnjava činjenicom da je većina članica Unije priznala nezavisnost Kosova, piše list.

“Ipak, nije dovoljno ukazivati na Kosovo da bi se objasnio odbojan stav mnogih Srba prema EU-u. Jer, dok Vučić tvrdi da želi povesti svoju zemlju u EU, upravo mediji koji su mu potpuno odani u svakoj prilici huškaju protiv Evrope, sistematski i svakodnevno”, ističe list.

(Fena)