Zvizdić uoči odlaska u Berlin: Reći ću pravu istinu o stanju u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel otputovao je u Berlin, gdje će danas biti održan sastanak s liderima iz zemalja zapadnog Balkana.

Današnji skup okarakterisao je kao ”veoma važan”. Prema njegovim riječima, sastanak dolazi u ključnom trenutku, javlja N1.

“Riječ je o izuzetno važnom sastanku, važnom zbog nekoliko razloga. Prije svega zbog činjenice da je sazvan na poziv dva ključna evropska lidera Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Sastanak dolazi u trenutku kad se zapadni Balkan suočava s ključnim izazovima. S jedne strane svjedoči pozitivnim procesima, ali svjedočimo i negativnim tendencijama u procesima pomirenja i sigurnosti u regionu”, rekao je Zvizdić u nedelju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Najavio je da će iznijeti “pravu istinu” o stanju u BiH.

“Iznijeću pravu istinu o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i svaka moja izjava biće potkrijepljena s preciznim činjenicama, zakonima i odlukama. Zatražiću da se poštuje suverenitet BiH i da naši susjedi konačno završe s Bosnom i Hercegovinom, da finaliziramo ugovore o granicama s Hrvatskom i Srbijom. Moramo poštovati bazno načelo Evropske unije o nepovredivosti granica”, dodao je on.

Zvizdić smatra da će dio razgovora biti posvećen odnosima Srbije i Kosova.

“Sasvim sigurno će se razgovarati o odnosima Beograda i Prištine jer je to na neki način neuralgična tačka. Mi ćemo prihvatiti svaki održivi sporazum između Beograda i Prištine, koji neće imati negativne implikacije niti na Bosnu i Hercegovinu niti na zapadni Balkan”, poručio je Zvizdić.

Denis Zvizdić, podsjećamo, na poziv njemačke kancelarke Angele Merke je otputovao u Berlin, gdje će učestvovati na sastanku država zapadnog Balkana.

“Sastanak država zapadnog Balkana u Berlinu zajednički organizuju kancelarka SR Njemačke Angela Merkel i predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, a na sastanak je pozvan i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker”, navedeno je ranije u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Sastanak bi trebao početi u 17.30 sati.

(Fena)