Ghani pozvao na trajni mir u Afganistanu

Afganistanski predsjednik Mohammad Ashraf Ghani naglasio je značaj ostvarenja dugotrajnog mira u njegovoj zemlji razdiranoj militantnom pobunom putem dijaloga, u dugo očekivanom inauguralnom govoru u Loya Jirgi, tradicionalnoj velikoj skupštini starješina i plemenskih čelnika u Kabulu.

“Želim da ostvarimo trajni mir u Afganistanu, a ne da izgubimo ovaj krhki mir. Pozivam vas da definišemo mirovne pregovore i smjernice kako da razgovaramo s talibanima o ostvarenju pouzdanog mira”,poručio je Ghani skupu.

Oko 3.200 delegata iz cijelog Afganistana okupilo se na četverodnevnom skupu tradicionalne skupštine kako bi raspravljali o mjerama na pokretanju dijaloga s naoružanom talibanskom pobunjeničkom grupom, u cilju nalaženja dogovornog rješenja dugog afganistanskog sukoba.

Talibanski militanti, koji se bore duže od decenije za obnovu Islamskog emirata Afganistana (zvanični naziv talibanskog režima) i svrgnuti su od koalicije pod američkim vođstvom krajem 2001. godine  u više navrata su odbili da razgovaraju s afganistanskom vladom, tvrdeći da nema dijaloga s administracijom u Kabulu u prisustvu stranih trupa u zemlji.

Američki mirovni posrednik za Afganistan Zalmay Khalilzad održao je, ipak, niz razgovora s predstavnicima talibana u katarskoj prijestonici Dohi od novembra 2018. gdoine, ali je posljednji krug razgovora planiran za april otkazan.

Ghani je u svom obraćanju kategorički izjavio kako svi Afganistanci najiskrenije žele okončanje rata i obnovu trajnog mira u zemlji, pozivajući učesnike Jirge da slobodno debatišu i pripreme sveobuhvatne smjernice za vladu da inicira pregovore s talibanima, koji bi mogli dati željene rezultate, prenosi Xinhua.

(Fena)