Hercegovina dobila prve psihoterapeute – grupne analitičare

Na Klinici za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar završena je desetogodišnja edukacija, koju je uspješno završilo 25 kandidata, koji su stekli zvanja grupni terapeut, grupni psihoterapeut i grupni analitičar.

“Nakon više od oko 900 intenzivno provedenih sati u nastavi, 27. aprila, okončana je desetogodišnja edukacija, čiji je ishod 25 certifikovanih grupnih analitičara i psihoterapeuta, kao i više grupnih terapeuta”, izjavio je šef Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof. dr. sc. Miro Klarić.

Govoreći o značenju grupnih analitičara u svakodnevnom radu na Klinici za psihijatriju, naglasio je kako je ovo funkcionalna revolucija u smislu pomoćiza bolesnike, dodavši kako je sada omogućeno potpuno razvijanje odsjeka za bolesti ovisnosti, dječje i adolescentne psihijatrije i socijalne psihijatrije.

“Naši pacijenti ne leže u krevetu, nego su uglavnom na grupnim terapijama i aktivnostima, te će stoga provođenje usvojenih znanja donijeti i već donosi, primjetne rezultate u radu”, konstatovao je Klarić, te naglasio kako opravdanost ove edukacije leži u činjenici da u zadnjih pet godina nije bilo zahtjeva da iko ide tražiti ovaj dio usluga izvan Mostara.

Voditelji cjelokupne edukacije su članovi Instituta za grupnu analizu Zagreb na čelu s prof. dr. sc. Tanjom Frančišković, koji su tokom deset godina, vikendima, dolazili na Kliniku za psihijatriju, gdje se provodila nastava.

S obzirom na to da je Institut član EGATIN-a (Evropske asocijacije za edukaciju iz grupne analize), koja se smatra jednim od najboljih instituta te vrste u Evropi, certifikovani psihoterapeuti mogu raditi u bilo kojoj zemlji Europske unije.

Osim ljekara, specijalista psihijatrije, edukaciju iz psihoanalize prošli su i psiholozi, socijalni radnici, defektolozi, dipl. medicinske sestre/tehničari i medicinske sestre/tehničari.

Kroz dugotrajnu desetogodišnju analitičku edukaciju, zavisno o broju sati teorije, supervizije i iskustvenoga rada, edukanti su stekli zvanja grupni terapeut, grupni psihoterapeut i grupni analitičar kao kruna edukacije, a time je Hercegovina dobila prve grupne analitičare, te usadila temelje za osnivanje vlastitog Instituta i baze za stvaranje sljedećih generacija grupnih analitičara, što ima neprocjenjivu vrijednost za rad kako s pacijentima tako i sa svim osobama koje imaju psihološke poteškoće, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću SKB-a Mostar.

(Fena)