Hrvatska: Nastavnici odlaze zbog provjere diploma u školstvu

U samo dva mjeseca iz škola je otišlo 222 nastavnika više nego lani u januaru i februaru, što školski sindikalac Željko Stipić povezuje s najavom ministrice obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Blaženke Divjak iz sredine januara o provjeri svih svjedočanstava i diploma u sistemu školstva, prenosi Hina.

Do sad je otkriveno 13 slučajeva lažnih diploma, a Stipić sumnja da su lažni učitelji prevenirali provjeru i brže-bolje pobjegli iz sistema.

“Direktori su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podijeliti s javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze prije no što se stiglo provjeriti njihove diplome. Pobjegli su, dakle, prije javnog linča”, rekao je Stipić.

Tezu su provjerili u Ministarstvu nauka i obrazovanja, zahtjevom za uporednim podacima o broju slučajeva prestanka radnog odnosa, a Ministarstvo se u službenom odgovoru vodilo parametrima o ukupnom broju ugovora na neodređeno u svim školama, osnovnim i srednjim, redovnim statusom zaposlenika, uz isključenje zaposlenika škola koje su imale statusnu promjenu.

Prema podacima Ministarstva, u januaru ove godine zabilježeno je 146 prestanaka radnih odnosa više nego lani u januaru. Tada je radni odnos prestao za 220 zaposlenika, a u januaru ove godine, dakle, za njih 366.

-“Lani u februaru, radni odnos je prekinut u 199 slučajeva, a ovog februara 275. Dok je u prva dva mjeseca 2018. godine ukupno dakle bilo 419 prestanaka radnog odnosa u školama, ove ih je godine u istom periodu 641, odnosno tačno 222 više.

(Fena)