Naruhito zvanično postao novi japanski car

Japan's Emperor Akihito, left, with Empress Michiko, second from left, and his son Crown Prince Naruhito, second from right, and Crown Princess Masako, right, arrives for the ceremony of his abdication at the Imperial Palace in Tokyo, Tuesday, April 30, 2019. Akihito announced his abdication at a palace ceremony Tuesday in his final address, as the nation embraced the end of his reign with reminiscence and hope for a new era. (Japan Pool via AP)

Naruhito stariji sin dosadašnjeg cara Akihita i zvanično je postao 126. japanski car, čime je počela nova era nazvana Reiva, što znači mir i harmonija.

Od ponoći po lokalnom vremenu, Japan je ušao u novu eru s Naruhitom.

Njegov otac Akihito danas je predvodio glavnu ceremoniju u Tokiju kojom je abdicirao s prestolja hrizantema i tron predao Naruhitu, svom starijem sinu, što je prva adbikacija cara u Japanu u posljednjih 200 godina.

“Duboko sam zahvalan narodu koji me je prihvatio kao simbol i pružio mi podršku. Iz dubine duše se nadam, u saglasnosti sa caricom, da će era ‘reiva’ biti mirna i plodonosna i molim se za blagostanje i sreću našeg naroda i naroda u svijetu”, rekao je Akihito, prenio je BBC.

Car Akihito danas je završio vladavinu dugu više od 30 godina koja je predstavljala simbol naroda i jedinstva nacije. On je dobio dozvolu da se povuče nakon što je rekao da zbog starosti i narušenog zdravlja nije u stanju da obavlja svoje dužnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(Fena)