Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U planinskim djelovima registrovan je i slab snijeg.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Ivan Sedlo 5, Bugojno 7, Drvar, Jajce, Livno i Sarajevo 8, Grude, Srebrenica, Trebinje i Tuzla 9, Bihać, Bijeljina, Gradačac, Sanski Most, Široki Brijeg i Zvornik 10, Banja Luka, Brčko, Doboj, Mostar i Prijedor 11, Neum 12 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima. U večernjim satima padavina postepeno prestaju. U drugom dijelu dana razvedravanje u Krajin i Posavini, a večernjim satima i u ostalim područjima.

Vjetar slab do umjeren, veći dio dana, zapadni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 10 do 16, u Posavini, Krajini i Hercegovini do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nešto ugodnije u odnosu na protekli period, uz promjenljive biometeorološke prilike i bez izrazitih temperaturnih oscilacija.

Povremene padavine uglavnom će loše djelovati na raspoloženje većine populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Opšta slika će, usljed djelimično stabilnijeg vremena, biti ljepša u centralnim dijelovima i na jugu.

—–

BIHAMK

Pojačana frekvencija vozila na svim putevima u našoj zemlji

Nastupili su prvomajski praznici, pa se tokom dana očekuje pojačana frekvencija vozila na svim putevima u našoj zemlji.

Izdvajamo dionice koje vode ka lokalnim izletištima, kao i granične prijelaze, posebno one na jugu zemlje. Kolovoz je pretežno mokar i klizav, pa savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu.

Kako ne bi doveli u opasnost sebe i ostale učesnike u saobraćaju, apelujemoo da se ne sjeda za upravljač vozila ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol.

Zbog praznika 1. maja, do sutra do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH.

Za vrijeme praznika smanjen je obim sanacionih radova, zbog kojih dolazi do izmjena režima saobraćanja. Napominjemo da su zastoji mogući na mjestima gdje je postavljena privremena signalizacija, a čije poštivanje je zakonski obavezno.

Izdvajamo radove u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Trenutna zadržavanja na graničnim prijelazima nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)