Helikopterom OSBiH spašene dvije Čehinje s planine Prenj, na visini 1.950 metara

Na zahtjev Operativno-komunikacijskog centra (OKC-112) Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine helikopterom za hitnu medicinsku evakuaciju Oružanih snaga BiH (MEDEVAK) danas su prevezene dvije češke državljanke s područja planine Prenj u Dom zdravlja u Konjicu.

Unesrećene su pronađene na visini od 1.950 metara u kritičnom stanju. Iako je teren bio nepristupačan i teški meteo uslovi s vjetrom jačim od 20 čvorova, posada Drugog helikopterskog skvadrona hitno i profesionalno je reagovala, pokazavši znanje i stručnost za reagovanje u situacijama gdje su ugroženi ljudski životi.

Helikopterska posada sletjela je na izbačenu stijenu dodirom samo jedne (desne) skije i izvršila evakuaciju unesrećenih planinarki, a radi se o veoma složenoj tehnici slijetanja koja traži izuzetno visok stepen posadne koordinacije i zavidne letačke vještine.

To je još jedna u nizu uspješnih MEDEVAK operacija, gdje su Oružane snage BiH, kao i mnogo puta do sada, svojim angažovanjem spasili život i kada je hitna intervencija vazdušnim putem bila jedini način da se spasi ono najvrednije – ljudski život.

Oružane snage BiH će i dalje, u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa, biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH po zahtjevima i u vanrednim situacijama i time dati doprinos u izvršavanju zakonom propisanih zadataka, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Fena)