Čizme od plastike

SYDNEY, AUSTRALIA - MAY 18: A guest wearing sheer overknees and Valentino bag outside Dyspnea at day 5 during Mercedes-Benz Fashion Week Resort 18 Collections at Sydney Opera House on May 18, 2017 in Sydney, Australia. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Trend koji izgleda dobro samo pune dvije minute.

Zvijezde ih nose tokom fotoshootinga i u probranim prilikama, online trgovine su ih prepune, ali se nekako čini, kao da ih niko ne želi navući na svoje noge. Radi se o providnim PVC čizmama sa visokim petama. Razlog je jednostavan i logičan: Nakon dvije minute, čizme se praktično više ne mogu nositi.

Malo šarma devedesetih, pomalo futurističke, i po ocjeni nekih, veoma cool. Privlačne za oči.

Mnogi navrate u prodavnice cipela, da ih barem probaju, ako se već nisu odlučili da ih kupe.

Na prvi pogled se čini da se u providnim čizmama može izgledati kao Kim Kardashian, ali jedna stvar, ipak, plaši?

Šta se dešava sa nogama, kada uđu u providne čizme? Kao prvo, noge se odupiru. Nakon nekoliko  minuta, počinju da se znoje. Posljedica, pojava unutrašnje magle na providnoj plastici, jer plastika ne kupi kondenzovanu vlagu. Ovakva, nedobrovoljna sauna djeluje da stopala počinju da bujaju.

Osim saune, nagomilana vlaga dovodi i do klizanja stopala, pa se vrlo brzo javlja bol u prstima, a za kratko vrijeme  pojavljaju se bolni plikovi, što je idealno mjesto za razvoj bakterija i gljivica.

I ono što je ostalo najvažnije, za providne ćizme noge moraju biti top pripremljene, rožnjača na petama i oguljeni lak na prstima su apsolutni no-go. Ni u kom slučaju se ne preporučuju onima koji nemaju njegovane noge.

(stylebook)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)