U nedelju treba da glasa najmanje 723.253 birača

U Sjevernoj Makedoniji će u nedelju, 5. maja, biti održan drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima će građani birati između Steve Pendarovskog i Gordane Siljanovski Davkove.

Pendarovski je u prvom krugu dobio veći broj glasova, ali nedovoljnu većinu da bi bio izabran za predsjednika, prenose makedonski mediji.

U ponoć počinje izborna tišina uoči drugog kruga izbora, a pravo glasa u Makedoniji ima 1.808.131 birač.

Za predsjednika će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova u slučaju da izađe više od 40 odsto od ukupnog broja birača, što je 723.253 glasova.

Tokom izborne tišine glasaće zatvorenici, bolesna i nemoćna lica, raseljena lica u zemlji, kao i dijaspora.

Prema riječima kandidata vladajuće koalicije SDSM-DUI Steve Pendarovskog, podrška za njega značila bi bolju perspektivu za sve, siguran put ka Evropi, nastavak reforme i zajedničkog puta ka napretku, razvoju i NATO integracije, kao i okončanje ere “gruevizma” (bivšeg premijera Nikole Gruevskog).

Kandidat najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Davkova rekla je da očekuje da se država reformiše u svakom pogledu i istakla da reforme treba da počnu od vrha.

Opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance na jučerašnjem partijskom sastanku je zaključila da se drugi krug predsjedničkih izbora odvija bez konkretne ponude za građane i pozvala je građane da u nedelju iskažu svoj suverenitet.

Vladajuća albanska stranka DUI je na mitingu u Skoplju pozvala svoje članove i simpatizere da daju podršku Pendarovskom, zajedničkom kandidatu koalicije okupljene oko vladajućih stranaka.

(Srna)