Oduzete krijumčarene cigarete u vrijednosti od 30.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su na graničnom prelazu Pavlovića most krijumčarene cigarete u vrijednosti od 30.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Detaljnim pregledom putničkog motornog vozila marke Reno, službenici UIO spriječili su pokušaj krijumčarenja 3.719 paklica cigareta. Ova akcizna roba nalazila se sakrivena u posebno prepravljenim bunkerima unutar vozila, a vrijednost iste na tržištu BiH procjenjuje se na iznos od 30.000 KM.

Aktivnosti na terenu proveli su ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Tuzla i carinski službenici UIO, u saradnji sa službenicima Granične policije BiH, JGP Bijeljina. U toku aktivnosti na terenu korištena je specijalistička oprema za pregled vozila, koju je UIO donirala Vlada SAD-a putem programa EXBS.

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, privremneo su oduzete krijumčarene cigarete i putničko motorno vozilo. Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenje, iz člana 214., Krivičnog zakona BiH. protiv osumnjičene osobe podnesen je Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik krijumčarenja, utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)