Reis Kavazović: Obnova Aladža džamije pokazatelj da će dobro nadvladati zlo

S boljim povodom i boljim pozivom se nismo mogli okupiti u ovim vremenima punim izazova i neizvjesnosti. Danas smo sretni i ushićeni i danas se pred nama otvaraju svijetla radosti i sreće- rekao je danas prilikom otvaranja fočanske Aladža džamije reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Reis Kavazović  istakao je da je  Aladža srce Foče, ali i čitave istočne Bosne, podsjetivši da je  predugo ovaj lijepi grad  bio bez svog simbola.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović istakao je da je do  početka Drugog svjetskog rata  Foča imala 32 džamije, od čega 17 u samoj gradskoj jezgri Foče.

“I tada je Aladža prednjačila svojom ljepotom. Mnogi i sa  Istoka i sa Zapada dolazili da je vide i da joj se dive. Mnogi su s ushićenjem o njoj pisali ali i  o gradu i ljudima”, rekao je Kavazović.

On je  podsjetio da nakon što je Aladža srušena, nestale  su i mnoge njene džematlije, te je izrazio nadu da će obnova Aladže, svjedočiti nadu da će se to promijeniti i da će njeno dizanje osnažiti želju protjeranih  Fočaka da se vrate da izgrade svoje domove.

 Kako je naglasio reisu -l-ulema Husein ef. Kavazović, uzdizanjem Aladže uzdiže se i Foča.

“Boli nas što nalogodavci njenog rušenja, pa i brojnih drugih zločina zajedno s direktnim počiniocima, nisu adekvatno odgovarali”, rekao je Kavazović, istakavši da Bošnjaci žele samo  pravdu.

On smatra da je  obnova Aladža džamije i pokazatelj da će dobro nadvladati zlo,  da će  bosanski duh zajedničkog života u različitosti voljom Božjom preživjeti.

“Foča će preživjeti. Zato nas raduje  da je daleko više onih u Foči koji su žalili  za Aladžom kada  su je zlotvori srušili, kao što je o puno onih koji su se njenoj  obnovi raduju i danas”, rekao je Kavazović.

Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bliski saradnik Mimara Sinana i ono što predstavlja jednu od njenih najvećih vrijednosti jeste to što su sve kasnije džamije građene oslanjajući se na ideju Aladža džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika Svjetske baštine UNESCO-a.

Ova džamija krasila je  Foču skoro pet vijekova, da bi  2. avgusta 1992. godine  bila minirana  a  njeni dijelovi razbacani su po različitim lokacijama oko grada.

(Fena)