Dolar oslabio prema najvažnijim valutama

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice je pala nakon što je američka centralna banka poručila da nema razloga za promjenu monetarne politike u jednom ili drugom smjeru.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,4 posto, na 97,60 bodova.

Pri tom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,45 posto, na 111,10 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,45 posto, na 1,1201 dolar.

Nakon dvije sedmice rasta, dolar je prošle sedmice oslabio. Sedmica na valutnim tržištima protekla je mirno, uz male promjene valutnih kurseva i slabu likvidnost, što se pripisuje ovosedmičnim dužim praznicima u Japanu i Kini.

Dolar se pod pritiskom našao polovinom sedmice, kada je američka centralna banka poručila da nema razloga za promjene u monetarnoj politici.

Nakon redovne sjednice, Fed je u srijedu poručio da se rast privrede nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno, te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta privrede bliži desetoj godini.

“Smatramo da su naši politički stavovi u ovom trenutku prikladni, ne vidimo nikakav razlog za promjene u bilo kome smjeru”, kazao je predsjednik Feda Jerome Powell, prenosi SEEbiz.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da bi centralna banka, zbog slabljenja inflacijskih pritisaka, mogla smanjiti kamatne stope do kraja godine, ali i one koji su “igrali” na moguće povećanje kamata do kraja godine.

Osim toga, u petak je objavljeno da je u aprilu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, znatno više od očekivanih 185.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,6 posto, najniži nivo u 49 godina.

To pokazuje da američko tržište rada, kao i cijela privreda, stabilno raste, i to bez jačanja inflacionih pritisaka.

Naime, prosječna satnica porasla je u aprilu 0,2 posto, kao i mjesec dana prije, pa je rast na godišnjem nivou iznosio 3,2 posto, manje nego što se očekivalo u anketi Reutersa.

“Ti i drugi detalji iz izvještaja nisu dali ulagačima razloga za kupovinu dolara”, kaže Eric Viloria, strateg u banci Credit Agricole.

(Fena)