Drugi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji jutros su otvorena biračka mjesta za predsjedničke izbore na kojima građani biraju između kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Steve Pendarovskog i makedonske opozicione VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

U prvom krugu 21. aprila, u kome su učestvovala tri kandidata, Pendarovski (56) je tijesno s osvojenih 42,81 posto glasova pobijedio Siljanovsku (66,) koja je dobila povjerenje 42,25 posto izašlih birača.

“Glasačka mjesta u drugom krugu izbora otvorena su na vrijeme, a glasanje teče bez problema”, rekla je glasnogovornica Državne izborne komisije Ljupka Gugučevska agenciji MIA.

Da bi izbori za predsjednika Sjeverne Makedonije bili uspješni, na birališta treba izaći najmanje 40 posto od 1.808.131 upisanih birača. U prvom krugu izlaznost je bila 41,67 posto, a oba kandidata koja su ušla u drugi krug vjeruju da će cenzus biti postignut i u drugim krugu.

Na šestim predsjedničkim izborima od osamostaljenja zemlje glasa se na 3.480 biračkih mjesta u 80 opština unutrašnjosti i gradu Skoplju, koja su otvorena od 7 do 19 sati, prenosi Beta.

(Fena)