Oblačno s kišom, pljuskovima i susnježicom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno vrijeme s kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 2 stepena, Ivan Sedlo 7, Livno 8, Bihać i Bugojno 9, Jajce, Sarajevo i Prijedor 10, Gradačac, Bileća, Sokolac i Trebinje 11, Sanski Most, Tuzla, Banja Luka i Zvornik 12, Brčko, Grude, Mostar, Široki Brijeg, Bijeljina i Doboj 13, Neum 15 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Na planinma sa susnježicom ili snijegom. U večernjim satima, usljed opadanja temperature vazduha, granica padavina snijega ili susnježice u Bosni se može spustiti i do 800 metara nadmorske visine.

Vjetar slab do umjeren, u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini, veći dio dana jugo.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 7 i 14, na jugu i sjeveru zemlje od 14 do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika i dalje relativno nepovoljna, što će negativno djelovati na raspoloženje većine populacije.

Usljed izraženijeg osjeta hladnoće mogući su problem kod hroničnih bolesnika i meteoropata.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom.

—–

BIHAMK

Zbog povremeno jakih pljuskova otežano odvijanje saobraćaja

Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u BIH. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su radovi na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmjenjen režim saobraćaja izdvajamo magistralni put M-5 u Ključu i Jajcu, kao i magistralne puteve: M-17.4 Mostar-Čitluk, M-5 Busovača-Kiseljak, M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Kladanj-Podpaklenik i M-4 Teslić-Karuše.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)