Oblačno s kišom i pljuskovima, snijeg na planinama

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Bosni. U višim područjima i na planinama sa slabom susnježicom ili snijegom.

Temperature vazduha u 08 sati: Ivan Sedlo 1 stepen, Jajce, Sokolac 2, Bugojno, Livno, Tuzla 3, Banja Luka, Bihać, Doboj, Drvar, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo 4, Zenica, Zvornik 5, Bijeljina, Brčko, Srebrenica 6, Grude, Široki Brijeg 8, Mostar 9, Trebinje 10, Stolac 12 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom i lokalnim pljuskovima. Na planinama sa snijegom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 4 do 10, a u Hercegovini od 10 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Niže temperature, uz povećanu naoblaku i povremene padavine, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati poteškoće.

Jutarnji sati će biti svježiji, stoga je neophodno u ovom periodu posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od hladnoće.

Na jugu malo toplije i ugodnije, pri tome uz sjeverno strujanje koje će povremeno uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

—–

BIHAMK

Kolovoz mokar i klizav, povećana opasnost od odrona

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz i povećana opasnost od odrona karakterišu  saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove  magla i niska oblačnost  smanjuju vidljivost.

Upozorenje vozačima da voze opreznije, uz obavezno poštivanje svih saobraćajnih propisa.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica – Nemila, saobraća se jednom trakom, naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su radovi na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M – 18 Semizovac – Vogošća (na ulazu u Vogošću), zbog čega se saobraća sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmjenjen režim saobraćaja izdvajamo magistralni put M – 5 u Ključu i Jajcu, kao i magistralne puteve: M – 17.4 Mostar – Čitluk, M-5 Busovača-Kiseljak, M – 17 Tarčin – Konjic (Bradina), M – 20 Ustiprača – Goražde,  M -18 Kladanj – Podpaklenik i M – 4 Teslić – Karuše.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko – Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)