Stevo Pendarovski predsjednik Sjeverne Makedonije

Kandidat vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski pobijedio je na izborima za predsjednika Sjeverne Makedonije, objavila je Državna izborna komisija te zemlje.

Prema podacima DIK-a, poslije 97,67 obrađenih izbornih mjesta, Pendarovski je osvojio 422.282 glasova ili povjerenje 51,85 posto glasača koji su izišli.

Kandidatkinja makedonske opzicione kolicije VMRO DPMNE Godrana Siljanovska-Davkova je osvojila 362.907 ili 44,56 odsto, dok je nevažećih listića bilo 29.306 ili 3,60 posto.

“Zahvaljujem vam građani Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci i svi ostali, koji ste na kristalno čistim, fer, evropskim i demokratskim izborima, odlučili da produžimo zajedno naprijed. Svečano želim da objavim da ću služiti podjednako svima”, rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare, koju prenosi RTCG.

Kako je naveo, ishodom izbora je zagarantovan put zemlje i građana naprijed ka EU i NATO i ekonomski razvijenom svijetu kome zemlja pripada.

Prema DIP-u, izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji je 44,55 posto, odnosno na 98,63 posto biračih mjesta glasalo je 802.797 upisanih birača.

Drugi uzastopni mandat predsjedniku Sjeverne Makedonije Đorđu Ivanovu ističe 12. maja.

(Fena)