Migranti u HNK-u pokazuju sve veću agresivnost prema policiji

Na područje HNK-a iz Sarajeva je, 18. maja prošle godine, prebačeno 297 migranata, koji su smješteni u IC Salakovac, sjeverni dio opštine Mostar. Pripadnici policijskih snaga MUP-a HNK od dolaska migranata u HNK do danas prema njima postupaju u skladu sa propisima BiH i međunarodnog prava, koje na poseban način štiti ljudska prava migrantske populacije, saopšteno je danas iz MUP-a HNK-a.

Pored migranata koji su smješteni u  IC Salakovac, velik broj njih je ilegalno odnosno krijumčarskim rutama stigao na područje HNK-a, tako da imamo migranata iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom kao što su Palestina, Iran, Alžir, Bangladeš, Maroko.

Od maja prošle do 30. aprila ove godine, policijski službenici MUP-a HNK pronašli su još 330 migranata, te proveli Zakonom predviđene procedure. U istom periodu, policijski službenici i MUP-a HNK -a na nivoudnevnih događanja evidentirali su 118 intervencija policije prema migrantima.

Pored narušavanja javnog reda i mira, navodi se u saopštenju, migranti su na području HNK-a izvršili 24 krivična djela krađe, teške krađe, oštećenje tuđe stvari, te napade na ovlaštene službene osobe.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a HNK-a susreću se sa niz poteškoća u provođenju operativnih mjera prema migrantima, kao što su i problemi utvrđivanja identiteta i zakonske prepreke pri procesuiranju. Isto tako, migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova, te su sve češći napadi na ovlaštene službene osobe.  Pri vršenju krivičnih djela migranti koriste lažna imena, tako da imamo evidentirano, da isto lice izvrši više krivičnih djela pod različitim imenima, ističu iz kantonalnog MUP-a.

(NovaSloboda.ba)