Pendarovski najavio nastavak makedonskog puta ka NATO-u i EU

Novoizabrani predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je kako će biti predsjednik svih građana, te kako će raditi na ostvarivanju strateških ciljeva zemlje, a to su članstvo u NATO i EU.

Dodao je da će biti otvoren za nove ideje i prijedloge nezavisno od toga da li je neki prijedlog bio dio političke platforme njegovih protivkandidata.

Pendarovski napominje da je evroatlantska orijentacija njegove zemlje vlastiti izbor, a ne rezultat diobe interesa, te podsjetio na 1993. godine, kada je u parlamentu donesena odluka o članstvu u NATO i EU kao cilj makedonske politike.

“U tom smislu, naše članstvo u tim organizacijama nije pitanje dnevne politike veća strategija koju svi revelantni politički činioci provode”, kazao je makedonski predsjednik za Politiku.

Osvrnuo se i na odnose sa susjedima, prije svega Srbijom, ocijenivši odnose kao vrlo dobre  i pri tom izrazio uvjerenje da pozicija službenog Skoplja prema Kosovu ne opterećuje odnose sa Srbijom, a lično će, dodao je, učiniti sve da se ti odnosi razvijaju u pozitivnom pravcu.

(Fena)