Bogat raspored za maj u Narodnom pozorištu Mostar

Narodno pozorište Mostar u mjesecu maju nastavlja sa raznovrsnim i bogatim repertoarom u kome će uživati publika svih uzrasta.

U petak, 10. maja, u 20 sati, na kamernoj teatarskoj sceni NPM-a, u Studiju 64, na repertoaru je poetska drama „Đaurko moja“, autorice Selme Dizdar-Cerović, a u režiji Kaće Dorić. Predstava govori o životu čuvenog mostarskog pjesnika i pisca Osmana Đikića i njegove ljubavi Zorke. Osnov za tekst bili su podaci iz života (biografija) Osmana Đikića, a predstavu karakteriše izvrsna glumačka igra te kostimi karakteristični za period u kojem se radnja dešava. Ovo je drama o ljubavi koja prevazilazi svaku prepreku, prepoznavajući je tek kao stepenicu ka jačoj i iskrenijoj bliskosti. U predstavi igraju: Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Šerif Aljić.

Narednog petka, 17. maja,. u 20 sati, na Velikoj sceni NPM-a slijedi izvedba predstave „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića. Predstava na zanimljiv i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva, a to su kladionice, kockanje i ovisnost o klađenju. To je predstava i o prijateljstvu, ljubavi i vjernosti. O tri prijatelja, kladioničara, koji od jednog rezultata očekuju rješenje svih svojih problema. Glumačku postavu čine: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

Petak, 24. maj, rezervisan je za komediju „Anđeli Babilona“ Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, koja će biti odigrana na Velikoj sceni NPM-a sa početkom u 20 sati. Predstava propituje duboke intimne granice do kojih smo kao pojedinci spremni ići kako bi izbjegli direktnu konfrontaciju sa nadređenim autoritetima, odnosno, koja je cijena našeg konformizma? Jesmo li spremni odreći se sebe zarad pozicije i fabriciranog ugleda u društvu? Interesantna, uzbudljiva i energična komedija koja na ironičan i duhovit način prikazuje ono sa čime se, zapravo, svakodnevno susrećemo i suočavamo. Glumačku postavu čine: Admir Glamočak, Ajla Hamzić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Mirsad Elezi.

Posljednji petak u mjesecu maju, 31.05. na repertoaru je predstava „Alfa Beta” nastala prema tekstu Edwarda Anthonya Whiteheada. Predstava koja je od svog premijernog izvođenja svaki put bila rasprodata biće odigrana u „Studiju 64“ NPM-a sa početkom u 20 sati. “Alfa Beta” zanimljiva je, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena?

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM, a ulaznice za sve predstave su u prodaji!

(NovaSloboda.ba)