Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewom A. Palmerom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali sa danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewom A. Palmerom, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj saradnji zemalja, aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH te aktivnostima BiH na njenom evropskom putu. Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su naveli da bi Evropska komsija do kraja maja ove godine trebala uputiti Mišljenje na dostavljene odgovore iz Upitnika Evropske komisije.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer je ponovio da SAD ostaju čvrst i posvećen partner Bosni i Hercegovini u provođenju reformi i ispunjavanju uvjeta za napredak ka euroatlantskim integracijama. Naglasio je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ima lidersku poziciju u budućim koracima koje treba poduzeti na putu ka EU, a takođe i u bržem  provođenju paketa socio-ekonomskih reformi koje trebaju da omoguće bolјi život građanima BiH.

Članovi Predsjedništva BiH ponovili su da je evropska budućnost BiH neupitna i da ekonomske reforme, privredni rast, kao i borba protiv korupcije u svim sferama društva, trebaju biti u fokusu djelovanja vlasti u BiH u narednom periodu.

Pored ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona, na sastanku je učestvovao i Brock Bierman, pomoćnik USAID administratora za Evropu i Evroaziju, kome su se članovi Predsjedništva BiH zahvalili na dosadašnjem angažmanu i pomoći USAID-a na raznim projektima od značaja za bh. društvo i ekonomiju.

S. R.

(NovaSloboda.ba)