Komšić: Veoma važno da se u BiH neprekidno podsjećamo na Dan pobjede nad fašizmom

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio poruku građanima u povodu  obilježavanja 9. maja –  Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

„Sutra obilježavamo 74. godišnjicu pobjede nad fašizmom. Nažalost, i nakon toliko godina, pojavni oblici fašizma prisutni su i danas u našoj zemlji, ali i širom  Evrope. Stoga, veoma je važno da se u Bosni i Hercegovini neprekidno podsjećamo na datum 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, koji se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Na taj način ističemo antifašističko opredjeljenje većine građana Bosne i Hercegovine, države koja je često bila na udaru fašizma i fašističkih ideologija. Važno je da se antifašizam, kao univerzalna civilizacijska vrijednost, dodatno učvrsti i prezentira kao nasušna potreba svih građana, koji antifašističku borbu zapravo smatraju svojom borbom.

Kao dio evropskog kontinenta, uvijek trebamo pokazivati da se nalazimo na pravoj i pravilnoj strani svjetske istorije, tako što ćemo njegovati tekovine antifašističke borbe i time pokazati da fašizmu nije mjesto u Bosni i Hercegovini“, stoji u Komšićevoj poruci.

S. R.

(NovaSloboda.ba)