Pretežno sunčano

Jutros je Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama ima dosta magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Sokolac -1, Bugojno 0, Srebrenica 1, Ivan Sedlo, Jajce, Livno i Sarajevo 2, Drvar 3; Doboj, Sanski Most i Tuzla 4, Banja Luka i Zvornik 5, Bihać, Bijeljina, Grude i Prijedor 6, Široki Brijeg, Stolac i Trebinje 7, Brčko 8, Gradačac i Mostar 9, Neum 10 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama će biti dosta magle. Od sredine dana umjereno povećanje oblačnosti, a u večernjim satima jače naoblačenje sa zapada.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 16 i 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Stabilnije vrijeme, uz duže sunčane intervale i porast temperatura, ugodno će djelovati na većinu stanovništva.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene.

Tokom prijepodneva poželjno je posvetiti pažnju oblačenju, obzirom da će biti svježije.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Zbog redovnog servisiranja tunela Oštrik i Vukov Gaj, na dionici autoputa A-1 Butila-Sarajevo sjever, danas od 19 sati za saobraćaj je zatvorena tunelska cijev u smijeru Butila-Sarajevo sjever, a saobraćaj je preusmjeren na desnu kolovoznu traku u dvosmjerni režim saobraćanja.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom , uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Počeli su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se također saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu M-18 Semizovac-Vogošća, zbog radova na izgradnji kružnog toka na ulazu u Vogošću saobraća se usporeno, uz izmjenjen režim saobraćaja. Apelujemo na vozače da prate privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmjenjen režim saobraćaja izdvajamo magistralni put M-5 u Ključu i Jajcu, kao i magistralne puteve: M-17.4 Mostar-Čitluk, M-5 Busovača-Kiseljak, M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Kladanj-Podpaklenik i M-4 Teslić-Karuše.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)