Predstava Looking for Europe Bernarda Henrija Levija u ponedeljak u Sarajevu

Pozorišna predstava Looking for Europe, koju je napisao i izvodi francuski pisac i filozof Bernard Henri Levy, biće predstavljena pred bosankohercegovačkom publikom u jednoj izvedbi, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), u ponedeljak, 13. maja, sa početkom u 21:15 sati, saopšteno je iz NPS-a.

Već više od četiri decenije, Lévy je jedinstvena figura na svjetskoj pozornici i jedan od moralnih glasova našeg vremena.

Predstava Looking for Europe, samo nekoliko sedmica prije evropskih parlamentarnih izbora, govori o savremenoj Evropi i opasnosti s kojom se suočava zbog porasta nacionalizma i populizma. Predstava je poziv svim zagovornicima demokratije, kako bi se raspršili demoni totalitarizma, rata i siromaštva, a evropske vrijednosti humanizma i uključivanja stavljene u prvi plan, sa Bosnom i Hercegovinom kao vodećim primjerom suživota i liberalizma.

Ova predstava dio je pozorišne turneje i kampanje za Evropu u 20 evropskih gradova. Od 5. marta do 21. maja 2019. godine, Bernard-Henri Lévy je putovao kontinentom i izvodio svoju predstavu u evropskim prijestonicama i gradovima od istorijske važnosti.

U svakom gradu, tekst predstave je usaglašen sa specifičnim kontekstom zemlje u kojoj je izvedena, ali njegova odanost i predanost Bosni i Hercegovini stalna je tema ove predstave.

“Sarajevo je matična ćelija. Ili revolucionarna vakcina. Na sve umiruće evropske institucije nanesem kap Sarajeva, jednu pipetu. Instaliram ćeliju BiH u svaku zemlju u Evropi kojoj prijeti mračni potop populizma, suverenizma i fašizma. I to je to… mala čuda civilizacije koja BiH jeste, počinju da rastu, da se šire.” (Izvod iz Čina V)

“Građani Sarajeva su svijetu dali primjer otpora i veličanstva. To je neprocjenjivo. To je smisao ove predstave i njena supstanca. I upravo zbog toga, predstava koju nosim od grada do grada, sadrži ime Sarajevo upisano u njenom srcu, pjevao sam ga, skandirao i jecao na svim pozornicama Evrope – svi smo mi beskrajno dužni stanovnicima i duhu Sarajeva. Iz tog razloga i moje dugogodišnje veze s Bosnom i Hercegovinom, duboko sam počašćen što se vraćam 13. maja i nastupam za vas”, rekao je Bernard-Henri Lévy o predstojećoj izvedbi.

Bernard Henri Levy, autor i izvođač predstave, je francuski pisac, filozof i filmski reditelj. Autor je desetina knjiga, među kojima The Empire and the Five Kings (Carstvo i pet kraljeva), Barbarism with a Human Face (Barbarizam s ljudskim licem) i Who Killed Daniel Pearl?( Ko je ubio Daniela Pearla?).

Filmovi su mu dokumentarci Peshmerga, Bitka kod Mosula, Tobatova zakletva i Bosna.

Aktivan je bio u Bangladešu sa svojih 20 godina, a kasnije u BiH, Darfuru, Libiji, Ukrajini i Kurdistanu. Njegove tribine se objavljuju širom Europe i SAD-a, uključujući novine i časopise kao Le Point (Francuska), La Stampa (Italija), El Español (Španija), Die Welt (Njemačka) i razne medije u SAD-u (The New York Times, Wall Street Journal, Vanity Fair, CNN, Foreign Policy, Tablet, Daily Beast i drugi).

Iz Pariza Lévy vodi književni časopis La Règle du Jeu.

(Fena)