Svi optuženi proglašeni krivim za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Viši sud u Podgorici izrekao je prvostepenu presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine. Svi optuženi proglašeni su krivim.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Krivim su proglašeni i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i vozač tog političkog saveza Mihailo Čađenović.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Grupa ruskih i srpskih državljana, zajedno s liderima DF, teretila se da je uoči izbora planirala hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti, a sve da bi spriječili da Crna Gora uđe u NATO.

Kao organizatori označeni su Šišmakov i Popov, za koje tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obavještajne službe i kojima je suđeno u odsustvu. Za razliku od Rusa, opozicionari se nisu teretili za terorizam, već za kriminalno organizovanje, prenosi N1.

(Fena)