Uhapšen zamjenik venecuelanskog opozicionog lidera Guaida

Venecuelanski obavještajci uhapsili su zamjenika lidera opozicije Juana Guaidoa, koristeći kamion za vuču kako bi odvezli njegovo vozilo, što je navelo američku vladu da upozori na “posljedice” ako ne bude pušten, javila je agencija Reuters.

Obavještajna agencija SEBIN uhapsila je Edgara Zambrana, podpredsjednika Narodne skupštine, koja je pod nadzorom opozicije predvođena Guaidom. To je prvo hapšenje zvaničnika od kada je Guaido pokušao izazvati pobunu prošle sedmice, kako bi srušio vladu predsjednika Nicolasa Madura.

Venecuelanski pro-Maduro konstituirana skupština odlučila je u utorak ukinuti imunitet koji je imao Zambrano i šest drugih političara, kako bi na taj omogućili njihovo buduće procesuiranje, ali opozicija ne priznaje oduke te skupštine.

Vrhovni sud ranije je osudio te političare za zavjeru, pobunu i izdaju, a po istim tačkama optužnice optužili su još tri opoziciona političara u srijedu.

Oglasila se i Ambasada SAD u Venecueli, koja sada ima sjedište u Washingtonu, i iznijela stav da je proizvoljno pritvaranje Zambrana bilo “nezakonito i neoprostivo”.

“Maduro i njegovi pomagači direktno su odgovorni za bezbjednost Zambrana i ako ga odmah ne oslobode, uslijediće posljedice”, napisala je Ambasada SAD-a na Twitteru.

Pokušaj pobune prošle sedmice predvođene Guaidom, koga su SAD i druge zapadne zemlje priznale kao zakonitog šefa države, nije uspio zbaciti Madura, a u tom pokušaju nije uspio ni niz američkih sankcija protiv Madurove vlade. Maduro je osudio te događaje kao pokušaj državnog udara.

(Fena)