Malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno, a u sjeverozapadnim područjima i pretežno oblačno vrijeme. Nešto sunčanije bilo je u sjeveroistočnim područjima. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Livno 4, Bugojno, Ivan Sedlo i Sokolac 6, Jajce i Srebrenica 7, Bihać, Doboj, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 8, Banja Luka i Tuzla 9, Drvar, Grude i Zvornik 10, Gradačac, Široki Brijeg i Stolac 11, Brčko, Mostar i Trebinje 12, Neum 14 stepeni.

Danas se u većem djelu Bosne i Hercegovine očekuje malo do umjereno umjereno oblačno vrijeme. U zapadnim područjima pretežno občano. Od sredine dana prema večernjim satima, u zapadnim i jugozapadnim područjima zemlje su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi.

Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 17 i 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao i proteklog dana, uz promjenljivo i nestabilno vrijeme, mada bez izrazitih oscilacija, tegobe kod osjetljivih osoba će biti nešto izraženije.

Takođe, povremeni pljuskovi će mjestimično kvariti ugođaj i raspoloženje većini populacije.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove i jezera vidljivost je ovoga jutra smanjena zbog magle. Izdvajamo puteve na širem području Doboja, Prijedora, Visokog i Gračanice. Na tim dionicama i kolovoz je vlažan i klizav, a upozoravamo i na učestale odrone. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnim putevima Zenica-Nemila (u tunelu Vranduk II) i Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-18 Semizovac-Vogošća, zbog radova na izgradnji kružnog toka na ulazu u Vogošću saobraća se usporeno, uz izmjenjen režim saobraćaja. Apelujemo na vozače da prate privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmjenjen režim saobraćaja izdvajamo magistralni put M-5 u Ključu i Jajcu, zatim magistralni put M-17 u Tasovčićima (Čapljina), kao i magistralne puteve: M-17.4 Mostar-Čitluk, M-5 Busovača-Kiseljak, M-17 Tarčin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Kladanj-Podpaklenik i M-4 Teslić-Karuše.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)