Predate peticije s deset miliona potpisa za opoziv Trumpa

Demokratski poslanici i liberalne organizacije predali su u Washingtonu peticije s ukupno deset miliona potpisa, kojima traže od Kongresa da pokrene postupak opoziva republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Ispred Capitola, sjedišta Kongresa i ploče na kojoj je pisalo “Trump mora otići”, dvoje poslanika, Rashida Tlaib i Al Green, uz predstavnike udruženja, poput MoveOn i Women’s March, predali su USB uređaj s prikupljenim potpisima, prenosi Al Jazeera Balkans.

“U rukama držimo deset miliona razloga zbog kojih smo danas ovdje”, rekao je Al Green.

“U ovom vremenu, koje je izuzetno mračno za našu zemlju, vrijeme je, smatram, da se borimo”, kazala je Rashida Tlaib, koja već mjesecima traži Trumpovu ostavku.

Tlaib, koja je u Donjem domu od januara, već je u martu podnijela rezoluciju, u kojoj odbor za pravosuđe poziva da istraži ima li razloga za predsjednikov opoziv.

Vrh Demokratske stranke, za razliku od njenog liberalnog krila, ipak smiruje strasti, ističući da bi postupak opoziva, nepopularan u anketama, mogao duboko podijeliti zemlju – koja ima 325 miliona stanovnika – a bliže se izbori 2020. godine.

Premda demokrati imaju većinu u Predstavničkom domu, Senat, koji je zadužen za “suđenje” u postupku opoziva, kontrolišu republikanci, koji bi sigurno glasali protiv Trumpovog opoziva.

Već sedmicama vlada napetost između demokrata i Bijele kuće, koja ne želi sarađivati u parlamentarnim istragama, jer smatra da su njihovi zahtjevi neopravdani i motivisani političkim interesima.

(Fena)