Slovenija će papi Franji pokloniti pčelinjak

U sklopu ovogodišnjih obilježavanja Međunarodnog dana pčela 20. maja, čija će se centralna proslava održati u Rimu u sjedištu UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), Slovenija će Svetoj Stolici i papi Franji pokloniti jednu košnicu kranjskih pčela, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

Kako je na konferenciji za novinare izjavila ministrica za poljoprivredu Aleksandra Pivec, predstavnici njenog ministarstva i slovenskog pčelarskog saveza, prilikom obilježavanja Dana pčela u Rimu, predvidjeli su i posjet Vatikanu, a tom će prilikom papi Franji pokloniti pčelinjak sa slovenskim pčelama.

Trebao bi biti postavljen u vatikanskim vrtovima i biti poklon Slovenije Svetoj Stolici, kazala je ministrica.

Slovenija je bila među glavnim incijatorima proglašavanja 20. maja danom pčela, kako bi se upozorilo na važnost tih kukaca za oprašivanje biljaka, a time i bezbjednost hrane za čovječanstvo.

Mjesec majza obilježavanje važnosti pčela u oprašivanju izabran je jer  su one tada na sjevernoj Zemljinoj polutci najaktivnije i počinju se razmnožavati, a datum 20. odabran je jer se toga dana u maju rodio slavni slovenski pčelar Anton Janša, dvorski učitelj pčelarstva na dvoru austrijske carice Terezije i jedan od pionira u naučnom proučavanju tih kukaca.

Svjetski dan pčela ove se godine slavi po drugi put. Slovenija planira održati više konferencija i međunarodnih događaja u Sloveniji i susjednim državama, kako bi upozorila na važnost pčelarstva i zdrave hrane, a ujedno i promovisala svoj turizam i turističku ponudu.

Osim toga, vlada je donijela i višegodišnji program obilježavanja dana pčela, te zatražila od Evropske komisije da poveća sredstva namijenjena očuvanju i razvoju pčelarstva u zemljama članicama, prenosi Hina.

(Fena)