Tuzla danas grad djece i dječje pjesme

Tuzla je danas grad djece i dječje pjesme u kojem se održava Međunarodni festival „Majski cvijet“, čiji je organizator Dječji gradski hor „Slavuj“.

„Naš hor želi njegovati dječju pjesmu koja je nepravedno zapostavljena. Tako i ovaj festival donosi neke od najljepših pjesama čiji su sadržaji primjereni za djecu. Iz godine u godinu interesovanje djece je sve veće, a i sve nam se više autora dječjih pjesama javlja ne samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz regiona“, kaže Renata Bagarić, organizatorica „Majskog cvijeta“.

Mališani koji učestvuju na festivalu dolaze iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije i BiH. Festival je takmičarskog karaktera.

„Zanimljivo je da pjesmu koju će izvesti dječak iz Makedonije Andon Andonov govori o povezanosti Tuzle i Makedonije. Pjesma se zove ‘Dojran dia Tuzla, kroz čiji tekst se spominje Dojransko jezero i povezuje s našim Panonskim jezerima. S djecom je najljepše raditi. Ta količina energije koju vam djeca šalju, tu  iskrenost i ozarenost najbolja je snaga i motiv da ovakvih festivala  treba biti još više. Imam osjećaj da s djecom mogu poletjeti još dalje“, rekla je Renata Bagarić.

Festival se održava u Narodnom pozorištu Tuzla, a ulaz je za sve posjetioce besplatan. Zanimljivo je, sve pjesmice koje će biti izvedene na „Majskom cvijetu“, prvi put se predstavljaju u javnosti.

(Fena)