Nešto Više: Završen prvi ciklus edukativnih radionica o uzgoju i sušenju organske hrane

Na farmi Nešto Više, u Humilišanima pokraj Mostara održana je četvrta radionica u seriji edukacija o organskoj proizvodnji hrane, koju su organizovali Udruženje Nešto Više i socijalno preduzeće EkoDizajn, uz podršku Julia Taft Refugee Fund-a.

Tema radionice bila je “Sušenje organskog povrća, voća, ljekobilja i začina sa i bez sušare”, a predvodila ju je Minva Hasić, predsjednica Udruženja Orhideja i OZZ Hercegovka iz Stolca.

Učesnici su iz prve ruke čuli praktične savjete i iskustva u procesima sušenja različitih kultura, izazove sa kojima se mogu susresti u samoj proizvodnji, ali i pripremi i sušenju, te pakovanjima, načinu skladištenja i samom tržištu, a potom je organizovana i degustacija proizvoda Zadruge Hercegovka.

Nakon teoretskog dijela radionice, testno je isprobana solarna sušara na imanju Udruženja, uz pripremu sušenja organske mente ubrane na samom imanju.

Prve tri radionice, održane proteklog mjeseca, obuhvatile su i teme uzgoja organske hrane u zatvorenim prostorima, uzgoja organskih presadnica povrća, začina i ljekobilja, te prirodnu zaštitu i prihranu biljaka u organskom vrtu/voćnjaku. Sve radionice su bile besplatne i otvorene za građanstvo, a ukupno je učestvovalo 57 ljudi uglavnom iz Hercegovine, te i nekoliko učesnika iz Sarajeva.

Po želji učesnika, organizovaće se i dodatna, peta radionica u okviru ovog programa, koja će obraditi permakulturne teme kompostiranja (u stanu i vrtu), malčiranja (pokrivanja zemljišta organskim materijalima), te izrade tzv. vrta bez motike.

Cilj je podstaći lokalno stanovništvo da razmotri organski uzgoj hrane i edukuje se o tome, a za one koji pokažu interes, i da se priključe organizatorima kroz ozbiljnu saradnju, pa možda i zajednički nastup na tržištu.

(NovaSloboda.ba)