“Slavna Florence” 14. maja gostuje u Kamernom teatru 55

Diplomska predstava sarajevske Akademije scenskih umjetnosti “Slavna Florence”, koja podsjeća na univerzalne ljudske vrijednosti, gostovaće 14. maja u Kamernom teatru 55, a svi zainteresovani ulaznice besplatno mogu preuzeti na blagajni pozorišta.

Predstava donosi adaptaciju istinite priče o Florence Foster Jenkins, koja je silno željela biti operska diva, ali njen glas učinio ju je moguće najgorom pjevačicom na svijetu, ali to je nije obeshrabrilo da nastupa javno i snima pjesme.

Ova dirljiva drama britanskog dramskog pisca Petera Quiltera, govori o Florence, koja je četrdesetih godina u New Yorku bila omiljena muzička atrakcija, a vrhunac karijere doživjela je nastupom u Carnegie Hallu, ali ujedno nas uči da se od snova ne odustaje.

Drama je zabavna, krajnje dobroćudna i zarazno radosna, u jednom trenutku krajnje duhovita, a u drugom neobično dirljiva. Prevedena je na više desetina jezika i igrana u brojnim gradovima svijeta.

Ova predstava diplomski je rad mladog glumca Akademije Irfana Ribića, a u predstavi još igraju Dženita Imamović Omerović i Nadine Mičić.

Kako je za Fenu kazala docentica na Akademiji scenskih umjetnosti i glumica Dženita Imamović Omerović u predstavi “Slavna Florence” nailazimo na spoj studenata i njihovih predavača s profesionalnim kolegama.

Pojasnila je da Akademija scenskih umjetnosti i Kamerni teatar 55 imaju dogovor o saradnji, unutar koje Kamerni teatar nerijetko pomaže realizaciju studentskih projekata u skladu sa svojima mogućnostima.

“U pitanju je fundus pozorišta, ali najvažnija je što se na taj način pruža mogućnost da studenti pokažu svoj ispit pred publikom koja je redovna u Kamernom teatru. Tako imaju priliku javno prezentirati svoj rad i vremenom omogućiti da postanu dijelom nekog ansambla sarajevskih teatarskih kuća”, pojasnila je.

Napomenula je da se često otvaraju vrata svih pozorišnih kuća iz Sarajeva za studente Akademije scenskih umjetnosti što je, smatra, za svaku pohvalu.

“Tako je i ovaj put direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović otvorio vrata ove pozorišne kuće i omogućio da se diplomski ispit studenta glume Irfana Ribića ‘Slavna Florence’ izvede na sceni ovog teatra”, dodala je docentica Imamović-Omerović.

Ocijenila je da će predstava “Slavna Florence” zasigurno imati svoj život, jer se za nju uvijek traži karta više, a upravo tako je i bilo kada je nedavno gostovala u Zavidovićima pred prepunom salom.

Docentica na Akademiji scenskih umjetnosti, koja je iznjedrila neke od najboljih glumaca i režisera s ovih prostora, Dženita Imamović-Omerović kazala je na kraju da je Bosna i Hercegovina zemlja sa izuzetno talentovanim mladim ljudima, a Irfan Ribić jedan je od njih.

(Fena)