Oduzete cigarete u vrijednosti od 55.500 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje uz asistenciju MUP KS i na magistralnom putu M-17, u mjestu Raštelica, kao i uz asistenciju MUP-a BPK na područiju opštine Goražde, oduzeli su veću količinu cigareta, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo  uz asistenciju službenika MUP KS, PS Hadžići, na magistralnom putu M-17 u mjestu Raštelica, opština Hadžići, prilikom provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti izvršili su  kontrolu TMV marke VW „Cady“. Pregledom predmetnog  vozila, u tovarnom djelu, uočeni su kartonski paketi, a u kojima se prema izjavi vozača nalazile cigarete bez akciznih markica UIO BiH. Na osnovu izdate naredbe sudije za prethodni postupak Suda BiH,  izvršen je pretres navedenog vozila i u istom je pronađeno i oduzeto 4.600 paklica cigareta raznih robnih marki, tržišne vrijednosti 23.000 KM.

Na osnovu prikupljenih operativnih informacija ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo i MUP-a BPK, PS Goražde, na području opštine Goražde izvršili su zapljenu od fizičkog lica 6.501 palica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicam UIO BiH, a takođe navedeno lice nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu.. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 32.500,00 KM.

Protiv lica će biti podnesen Izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 210 a. Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)